Wednesday, June 12, 2019

Etika Main Perosotan Di Playground Umum

Kalian yang suka nontonin IG stories saya saat sedang #MainSamaAiden biasanya bilang bahwa saya adalah ibu yang sabar dan jarang pakai nada tinggi. Ya, itu kalau di rumah. Sebaliknya, di tempat-tempat umum saya merasa sering pasang muka judes dan pakai intonasi tinggi.


Bentar-bentar akan bilang "Aiden, jangan begitu" atau "Aiden, nggak boleh ya" dan lain sebagainya. Kalau dilihat orang, mungkin saya akan dikira tipe ibu yang suka atur-atur dan larang-larang. Ya, emang iya sih, lol. Keyword nya: tempat umum.

Saya persempit bahasan tempat umum menjadi playground anak-anak yang bisa dipakai bersama-sama. Kalau mau lebih spesifik lagi sih, playground di restoran junk food, hahaha. Udah lama banget saya kepengin nulis ini, tapi terus lupa. Kebetulan libur Lebaran kemarin ngalamin lagi, jadi mari ditulis segera!

Biasanya playground itu punya perosotan. Baik playground megah maupun yang sederhana. It's like perosotan adalah esensi hakiki dari sebuah play ground. Itu berlaku juga untuk playground di KFC Sudirman, Jogja.

KFC Sudirman ini luv banget. Playground nya lebih luas ketimbang McD dan menurut saya kok tampak lebih bersih dan terang. Plus, saya emang prefer ayam KFC sih ketimbang McD lol. Aiden akan selalu riang tiap saya ajak makan di sana, karena dia bisa bermain.

Sebelum main, saya selalu ingetin rule nya:

❗ Letakkan alas kaki di rak yang disediakan

❗Naik perosotan dari TANGGA, baru meluncur. Bukan sebaliknya, naik dari perosotan lalu meluncur lagi. KECUALI, hanya ada Aiden sendirian di playground. Kalau sendirian, maka baru boleh mau naik dari mana pun

Rule nomor dua itu yang lebih saya tekankan sampai berulang kali sampai Aiden mengerti dan bisa membedakan mana situasi yang dia harus naik dari tangga dan kapan dia boleh bener-bener main bebas.


Tapi, ya selalu aja ada anak (or anak-anak) yang naiknya dari perosotan, bukan dari tangga. Jadi manjat perosotan, terus langsung merosot. Gitu aja terus diulang-ulang seolah itu perosotan adalah hak milik dia semata dan nggak mau kasih gantian sama anak yang lain.

Kalau anaknya masih setahun dua tahun, menurut saya masih understandable karena mungkin anak seusia itu belum terlalu ngeh sama aturan main. Tapi kalau sudah keliatan besar, empat tahun ke atas, ya sorry 'harusnya' nggak begitu lagi.

Pertanyaan selanjutnya adalah kalau orangtua si anak melihat dan membiarkan. Ini bener-bener saya lihat sendiri kemarin. Ada anak selalu maunya naik dari perosotan karena pengin terus dapet giliran meluncur. Ibu nya berusaha kasih tahu, tapi nggak mempan. Kurang berusaha juga sih kayaknya karena ngasih tahu sambil mata lekat ke gadget. Si ibu minta bantuan ayah untuk ngingetin anak. Dan ayah dengan santainya bilang, "Halah, gak papa, biar."

Apa iya attitude memainkan fasilitas umum dengan cara seperti itu tidak apa-apa?

Downside jika ada anak yang begitu adalah:

1) Anak lain susah dapat giliran

2) Anak lain yang akan meluncur jadi menabrak anak yang naik dari perosotan

Menabrak ini bisa bener-bener nabrak dan sakit. Atau bisa saja nggak sakit, tapi ya jadi nggak nyaman mau berseluncur kan karena terhalang sama anak yang memanjat dari bawah.

"Namanya juga anak-anak, biarlah bereksplorasi tanpa sering dilarang-larang"

Free play dan eksplorasi is one thing. Tapi belajar memakai sarana umum dan belajar antri itu soal lain. Ketika kita pakai fasilitas umum, tentu ada etika tersendiri. Bagaimana menjaga karena itu bukan milik kita. Bagaimana memakai dengan benar karena ada orang lain yang juga akan pakai.

Tentang free play, bisa dibaca di tulisan ini: Montessori Yang Bukan Segalanya

"Anak nggak harus selalu diajarkan untuk berbagi. Anak boleh memilih kapan dia mau berbagi dan barang yang mana yang mau dibagi"

Iya, tapi itu berlaku untuk barang MILIK anak dong. Anak punya hot wheels kesayangan lalu ada teman mau pinjam dan anak nggak kasih, nggak apa-apa karena memang nggak ada kewajiban harus meminjamkan. Tapi ketika yang dimainkan adalah mainan umum, ya sebaliknya, perlu belajar berbagi. Keyword nya aja UMUM loh, artinya bukan punya kita. Bukan punya anak kita.

Kalau memang anak sesuka itu main perosotan, coba deh rental. Banyak kok rentalan yang menyewakan perosotan dan mainan-mainan lain, nggak cuman baby carrier, kursi makan, dan crib. Jadi mau main dengan model gimana pun, bebas, karena emang nggak ada etika harus berbagi dan bergiliran.

Baca: Rental Perlengkapan Bayi, Yay Or Nay?

I know I don't live in my own bubble. Saya hidup di dunia yang nggak bisa saya bentuk sesuai kemauan saya. But come on, hal-hal seperti ini rasanya musti mulai dibenahi. Mumpung anak-anak kita masih anak-anak, masih bisa banget ditanemin values yang baik-baik dengan kata-kata dan contoh perbuatan.

Baca: Belajar Maaf, Terima Kasih, Dan Tolong di Minimarket

Bagaimana bisa jadi orang dewasa yang tahu etika mengantri dan menjaga fasilitas umum kalau sedari kecil terus dimaklumi saat pakai perosotan umum seenaknya sendiri. Sampai kapan memberi pemakluman dengan dalih, "Ya namanya juga anak-anak."

No. Justru mumpung masih anak-anak. Justru mumpung belum mendarah daging kebiasaan yang kurang baiknya, supaya nggak keburu mengakar dan sulit dihilangkan.

Dan sebagai orangtua, ayok lah kita lebih peka dan menjaga. Saat anak di playground, fungsi pengawasan orangtua bukan hanya agar anak nggak kenapa-kenapa, tapi juga biar anak kita tidak bikin anak lain kenapa-kenapa.

PASTI!


Patuhi aturan
ANTRI
Sopan
Tidak mendorong
Ikuti arahan orangtua/guru

*

Tambahan, abis googling cari artikel tentang etika main perosotan umum dan nemu satu artikel yang ditulis sama psikolog. Saya rangkum poin-poin nya ya.

1) Antri

๐Ÿ’š Budaya antri perlu ditanamkan sejak kecil supaya anak tumbuh jadi manusia yang menghargai orang lain, usaha, waktu, dan fasilitas bersama.

๐Ÿ’š Perlu juga mengajarkan anak untuk berani menegur baik-baik ketika antriannya diserobot anak lain.

๐Ÿ’š Selain punya kewajiban antri, anak juga punya hak untuk dapat giliran lebih dulu daripada anak lain yang antrinya belakangan


2) Segera berdiri setelah sampai di bawah

๐Ÿ’š Kembali ke asas perosotan nya adalah milik bersama karena fasilitas umum, jadi memakainya nggak bisa dengan hanya memikirkan kesenangan sendiri.

๐Ÿ’š Setelah meluncur, ajarin anak untuk segera berdiri dan pindah.

๐Ÿ’š Jadi, anak lain yang akan meluncur tidak perlu menunggu lama. Dan, menghindari anak kita tertabrak anak lain yang merosot juga.


3) Naik dari tangga

๐Ÿ’š Karena perosotan itu tempat untuk turun, bukan untuk naik.

๐Ÿ’š Selain mengajarkan etika memakai mainan umum, naik dari tangga juga mengajarkan proses pada anak.

๐Ÿ’šPlus, motorik kasar dan keseimbangan juga terasah saat menaiki tangga.

*

Hope this post can be useful. Jangan hanya berambisi ngajarin calistung. Berambisilah juga mengajarkan attitude, budaya antri, dan toleransi #rhymes hahahah.




Love,





98 comments:

  1. Hai mom gesii, penting bgt ini artikel di share ke sebanyak mungkin parents yaa karena emang sering bgt liat ortu yg anaknya main gamau gantian ato maen nya rebut2 dorong2 dsb tp sama sekali ga ditegur malah kadang cm cengengesan doang, minta 'dimaklum' karna masi anak2, huufftt... Oiyaa ide bagus buat rental mainan, karna ak punya usaha rental mainan buat wilayah tasikmalaya dan ciamis, jd sekalian promo yaa mba ges disini ��

    ReplyDelete
  2. Aku udah bawel soal aturan main ini sejak anakku udah bisa main di playground.

    Alhasil sekarang umur 3yo udah paham aturan main bersama.

    Cuma ya jadi sering di sela anak2 yang nyerobot gitu aja, anaknya woles aja lagi di sela.

    ReplyDelete
  3. Anakku kemarin main perosotan malah nunggu sampai yang lain selesai. Masih takut kayaknya. Jadilah dia diserobot melulu gilirannya pas mau meluncur

    ReplyDelete
  4. Anehnya, aku pas kecil malah gak terlalu suka main perosotan. Mungkin karena perosotannya yang setinggi 2 meter kali ya jd takut duluan. Beraninya cuma merosot pelan pelan, pegang lepas pegang lepas pinggiran sampai berhasil sampai bawah.

    Waktu itu memang belum era playground dengan perosotan 1 meter, adanya perosotan semen aja.

    ReplyDelete
  5. anakku 5 tahun sudah ngerti sih kalau main perosotan itu naikknya harus dari tangga tapi sekarang dia mulai berani ketika meluncur yang turun bukan kaki duluan tapi kepala duluan, jadi bukan terlentang malah jadi tiduran, duhhh ku pusing mami ubiii

    ReplyDelete
  6. Mba gesiii.. Makasih sudah share blog post ini. Penting banget soalnya buat dishare ke orang-orang. Karena kayaknya masih ada yang nyepelein hal-hal kayak gini.

    Kalau anakku sendiri dari awal sudah sesuai aturan, tapi makin ke sini malah ikut-ikutan temennya yang naik prosotan dari bawah ke atas. T.T Kan kasihan yak sama anak-anak lain yang masih kecil-kecil dan belum lincah bener. Makanya, dengan sadar diri masih aku tempel terus kalau di playground. Bukannya bikin dia enggak mandiri, tapi aku takut kalau dia enggak ikutin aturan. Hehe.

    ReplyDelete
  7. Agree banget sama tulisan ini Mba. Aku paling kesel sama anak yang naik perosotan dari seluncurannya, dan nggak mau berbagi giliran sama yang lain. Ya kalik itu punya dia sendiri huhuhhu... sementara emaknya asik hape-an di pojokan. Ya Lord.. jadi pengen nyubit emaknya deh hahahaha

    ReplyDelete
  8. Your writing is perfect and complete. However, I think it will be more wonderful if your post includes additional topics that I am thinking of. I have a lot of posts on my site similar to your topic. Would you like to visit once? kรจo nhร  cรกi

    ReplyDelete
  9. One other issue is when you are in a predicament where you would not have a co-signer then you may genuinely wish to try to exhaust all of your financing options. You can get many grants or loans and other grants that will give you finances to assist with school expenses. Thank you for the post.
    ใ‚ซใ‚ธใƒŽ

    ReplyDelete
  10. efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well. ์ผ๋ณธ์•ผ๋™
    Feel free to visit my blog : e ์ผ๋ณธ์•ผ๋™

    ReplyDelete
  11. Hello there I am so delighted I found your webpage, I really found you by mistake, while I was browsing on Yahoo for
    something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot
    for a tremendous post and a all round interesting blog (I
    also love the theme/design), I don’t have time to read through
    it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will
    be back to read much more, Please do keep up the
    excellent job.
    ์นด์ง€๋…ธ์‚ฌ์ดํŠธ

    >ccching

    ReplyDelete
  12. I surprised with the research you made to create this actual post incredible.
    Fantastic job!

    My web site - ์นด์ง€๋…ธ
    (mm)

    ReplyDelete
  13. I want you to thank for your time of this wonderful read!!! I definately enjoy every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff of your blog a must read blog! Feel free to visit my website; ์นด์ง€๋…ธ์‚ฌ์ดํŠธ

    ReplyDelete
  14. Excellent information Providing by your Article thank you for taking the time to share with us such a nice article. Feel free to visit my website; ์นด์ง€๋…ธ์‚ฌ์ดํŠธ

    ReplyDelete
  15. Great write-up, I am a big believer in commenting on blogs to inform the blog writers know that they’ve added something worthwhile to the world wide web! Feel free to visit my website; ์นด์ง€๋…ธ์‚ฌ์ดํŠธ

    ReplyDelete
  16. This is my very first time that I am visiting here and I’m truly pleasurable to see everything at one place. ํ† ํ† 

    ReplyDelete
  17. The post is written in very a good manner and it contains many useful information for me. ๋ฐ”์นด๋ผ์‚ฌ์ดํŠธ

    ReplyDelete
  18. It's difficult to find well-informed people about this topic, but you seem like you know what you're talking about! Thanks
    ๋ฐ”์นด๋ผ์‚ฌ์ดํŠธ

    ReplyDelete
  19. I every time used to read piece of writing in news papers but now as I am a user of web thus from now I
    am using net for articles, thanks to web.JOIN US ์˜คํ”ผ์›”๋“œ


    3YOUNGYANG

    ReplyDelete
  20. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

    ์นด์ง€๋…ธ์‚ฌ์ดํŠธ
    ๋ฐ”์นด๋ผ์‚ฌ์ดํŠธ

    ReplyDelete
  21. Excellent items from you, man. I have keep in mind
    your stuff previous to and you are simply too great.
    I actually like what you have acquired here, certainly like what you're stating and the way
    during which you assert it. You are making it entertaining and
    you continue to take care of to keep it smart. I cant
    wait to learn far more from you. This is really a great web site.

    ์˜จ๋ผ์ธ์นด์ง€๋…ธ
    ์นด์ง€๋…ธ

    ReplyDelete
  22. It's perfect time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I've learn this submit and if I may just I desire to recommend you some attention-grabbing things or advice. Maybe you could write subsequent articles referring to this article. I want to read even more issues approximately it!



    Also visit my web page :

    ํ† ํ† ์‚ฌ์ดํŠธ
    ์•ˆ์ „๋†€์ดํ„ฐ

    ReplyDelete
  23. This design is wicked! You obviously know how to keep a reader
    entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog
    (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really loved what you had to say, and more than that, how you
    presented it. Too cool!

    ํ† ํ† 
    ๋จนํŠ€๊ฒ€์ฆ

    ReplyDelete
  24. I’m not sure where you’re getting your information ์•ผ์„ค, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

    ReplyDelete
  25. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? ์™ธ๊ตญ์ธ์ถœ์žฅ

    ReplyDelete
  26. "I mean, what you say is fundamental and all.
    However think about if you added some great images
    or video clips to give your posts more, pop! Your content is excellent but with pics and videos, this website could certainly be one of the best in its field. Awesome blog!"

    ๋งˆ์‚ฌ์ง€

    ReplyDelete
  27. Incredible! This blog lo?ks ๏ฝ…xactly ?ike my o?d one!
    It’s on a totally d?fferent subject b?t it ?as pretty muc?
    t?e ?ame layout ?nd design. Outstanding choice ?f colors!
    ํ† ํ† 

    ReplyDelete
  28. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thank you ๋จนํŠ€๊ฒ€์ฆ I couldn't think of this, but it's amazing! I wrote several posts similar to this one, but please come and see!!

    ReplyDelete
  29. Your content is amazing, i'm glad to be stumbled upon this website. Great work!

    ReplyDelete
  30. Hi, this content is amazing and informative, kudos for great effort. Keep going

    ReplyDelete
  31. This blog is really great. The information here will surely be of some help to me. Thanks!. Wow, What an Outstanding post. I found this too much informatics. It is what I was seeking for. I would like to recommend you that please keep sharing such type of info.If possible, Thanks. Thanks for every other informative site. The place else may just I get that kind of information written in such an ideal means? I have a venture that I’m just now operating on, and I have been on the look out for such information.I did so love looking through reports created on this site. They can be striking and has now loads of handy information and facts. I loved reading this post. Thanks for the exceptionally instructive and simple to follow guide. ๋จนํŠ€๊ฒ€์ฆ

    ReplyDelete
  32. amazing article, it turned into exceptionally obliging! I understandably began in this and i am becoming greater acquainted thinking about it bigger! Cheers, store conflict extraordinary! This is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very precise information. Appreciate your sharing this one. A must-read article. Rice Purity Test helps to live a better future life. you should try it once. something interesting that you can find out in this blog. thank you due to the fact you've got been first-class to allocation tell once us. we will continually respect all you have got curtains right here due to the fact I recognize you're each one concerned next to our. I do believe all of the concepts you have introduced in your post. They’re very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for newbies. May just you please extend them a bit from next time? Thank you for the post. ๋จนํŠ€ํ”„๋ Œ์ฆˆ

    ReplyDelete
  33. I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. The appearance efficiently excellent. Every one of these miniscule information and facts will be designed working with wide range of track record practical experience. I like it a lot. I think this is an informative post and it is very beneficial and knowledgeable. Therefore, I would like to thank you for the endeavors that you have made in writing this article. All the content is absolutely well-researched. Thanks.. ์นด์ง€๋…ธ

    ReplyDelete
  34. appreciate your information in this article. It’s smart, well-written and easy to understand. You have my attention on this subject. I will be back ํ† ํ† ์‚ฌ์ดํŠธ๊ฒ€์ฆ

    ReplyDelete
  35. Great information and ithave noticed this weblog. Lastly something not a junk also very well written. I will bookmark and comeback soon ๋ฉ”์ด์ €๊ฒ€์ฆ์—…์ฒด

    ReplyDelete
  36. I’m also commenting to let you understand of thhe amazing encounter
    my wife’s princess gained visiting youyr weeb page.
    She learned some issues, with the inclusion of how it
    is like too possess an ideal teaching character to make men and women with no trouble completely grasp certain multifaceted issues.
    You actually surpassed our own expectations. Thanks for producing
    those essential, safe, informative and even cool tips about that topic to Tanya. ๊ฒฝ๋งˆ์‚ฌ์ดํŠธ

    ReplyDelete
  37. Enjoyed reading your post keep sharing such amazing post will come back to read more.
    ํ† ํ† 

    ReplyDelete
  38. I'm so happy to finally find a post with what I want. casino You have inspired me a lot. If you are satisfied, please visit my website and leave your feedback.


    ReplyDelete
  39. It has fully emerged to crown Singapore's southern shores and undoubtedly placed her on the global map of residential landmarks. I still scored the more points than I ever have in a season for GS. I think you would be hard pressed to find somebody with the same consistency I have had over the years so I am happy with that. ๋ฉ”์ด์ €ํ† ํ† ์‚ฌ์ดํŠธ

    ReplyDelete
  40. Recently, I have started to read a lot of unique articles on different sites, and I am enjoying that a lot. Although, I must tell you that I still like the articles here a lot. They are also unique in their own way. ์˜จ๋ผ์ธ์นด์ง€๋…ธ

    ReplyDelete
  41. ์˜จ๋ผ์ธ์นด์ง€๋…ธ I have been looking for articles on these topics for a long time. I don't know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day

    ReplyDelete
  42. ์˜จ๋ผ์ธ์นด์ง€๋…ธ This is the perfect post. It helped me a lot. If you have time, I hope you come to my site and share your opinions. Have a nice day.

    ReplyDelete
  43. ์Šคํฌ์ธ ํ† ํ†  great & nice articles with a lot of information to read...great people keep posting and keep updating people..thank you , Hello, this is very useful material.

    ReplyDelete
  44. ์˜จ๋ผ์ธ์นด์ง€๋…ธ I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it. I have you bookmarked your site to check out the new stuff you post. I am writing on this topic, so I think it will help a lot. I leave my blog address below. Please visit once.!

    ReplyDelete
  45. ์นด์ง€๋…ธ์‚ฌ์ดํŠธDecember 20, 2021 at 4:23 PM

    I saw your article well. You seem to enjoy ์นด์ง€๋…ธ์‚ฌ์ดํŠธ for some reason. We can help you enjoy more fun. Welcome anytime :-)


    ReplyDelete
  46. sรฒng bแบกcDecember 21, 2021 at 1:06 PM

    When I read your article on this topic, the first thought seems profound and difficult. There is also a bulletin board for discussion of articles and photos similar to this topic on my site, but I would like to visit once when I have time to discuss this topic. sรฒng bแบกc


    ReplyDelete
  47. It's very interesting. And it's fun. This is a timeless article. I also write articles related to , and I run a community related to ์นด์ง€๋…ธ์‚ฌ์ดํŠธ. For more information, please feel free to visit !!

    ReplyDelete
  48. ์šฐ๋ฆฌ์นด์ง€๋…ธJanuary 2, 2022 at 1:50 PM

    Your explanation is organized very easy to understand!!! I understood at once. Could you please post about ์šฐ๋ฆฌ์นด์ง€๋…ธ?? Please!!


    ReplyDelete
  49. ์˜จ๋ผ์ธ์‚ฌ์ดํŠธJanuary 7, 2022 at 4:44 PM

    The assignment submission period was over and I was nervous, ์˜จ๋ผ์ธ์‚ฌ์ดํŠธ and I am very happy to see your post just in time and it was a great help. Thank you ! Leave your blog address below. Please visit me anytime.


    ReplyDelete
  50. Awesome article, it was exceptionally helpful! I simply began in this and I'm becoming more acquainted with it better! Cheers, keep doing awesome! ์•ˆ์ „๋†€์ดํ„ฐ ๋ชจ์Œ

    ReplyDelete
  51. ๋ฉ”์ด์ €๋†€์ดํ„ฐ์ถ”์ฒœ ๋ฉ”์ด์ €๋†€์ดํ„ฐ๋ฆฌ์ŠคํŠธ ์•ˆ์ „๋ฉ”์ด์ €๋†€์ดํ„ฐ 137: Listen to your gut feeling, you may kick yourself if you don't

    ReplyDelete
  52. I will really appreciate the writer's choice for choosing this excellent article appropriate to my matter.Here is deep description about the article matter which helped me more. ๋ฐ”์นด๋ผ์‚ฌ์ดํŠธ

    ReplyDelete
  53. Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. ์‚ฌ์„คํ† ํ† 

    ReplyDelete
  54. I was very pleased to find this site. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoy every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post. ํ•œ๊ตญ์•ผ๋™๋‹ท์ปด

    ReplyDelete
  55. it’s really a nice and useful piece of information. I’m happy that you simply shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing. ๊ตญ์‚ฐ์•ผ๋™

    ReplyDelete
  56. Best view i have ever seen ! I loved your post. Thanks Again. Cool. ์ค‘๊ตญ์•ผ๋™๋„ท

    ReplyDelete
  57. Traditional bookstores have always existed on high streets, but in the digital age, the internet is proving to become a serious competitor to traditional brick and mortar stores. This article examines both sides of the coin and provides an appropriate insight into the phenomenon of shopping of books online. ๋ฉ”์ด์ €์‚ฌ์ดํŠธ์ถ”์ฒœ

    ReplyDelete
  58. Avail the best best fitness band under 2000 in india to get your gym routine on
    track. Buy the best fitness tracker! Avail the shop for the best fitness band in India and get the best fitness tracker device just in 2000. best fitness band below 2000

    ReplyDelete
  59. Nice article..amazing performance ..
    from iteduinfo.
    more details:tech blogs write for us

    ReplyDelete
  60. Youre so right. Im there with you. Your weblog is definitely worth a read if anyone comes throughout it. Im lucky I did because now Ive received a whole new view of this. ๋จนํŠ€๊ฒ€์ฆ์‚ฌ์ดํŠธ

    ReplyDelete
  61. I love your blog.. very nice colors & theme. ํ† ํ† 

    ReplyDelete
  62. Searching the best convection microwave oven in India under 10000 for your kitchen and start
    cooking. best convection microwave oven in india

    ReplyDelete
  63. When did it start? The day I started surfing the Internet to read articles related to . I've been fond of seeing various sites related to ์•ˆ์ „๋†€์ดํ„ฐ around the world for over 10 years. Among them, I saw your site writing articles related to and I am very satisfied.

    ReplyDelete
  64. We take pride in having onboard the most qualified and experienced domain experts with us. We have been successfully offering excellent programming help online services to students securing them only the best academic grades.

    ReplyDelete
  65. Never played any slot game before. and also suitable for customers who want to try other games which game is good betflix

    ReplyDelete
  66. Which is some inspirational stuff. Never knew that opinions might be this varied. Thank you for all the enthusiasm to provide such helpful information here. ์˜จ๋ผ์ธ๋ฐ”์นด๋ผ

    ReplyDelete
  67. ์•ˆ์ „๋ณด์žฅ+๋‹ค์–‘ํ•œํ”Œ๋ ˆ์ด ๋จนํŠ€๊ฒ€์ฆ ์•ˆ์ „๋…ธ๋ฆฌํ„ฐ go

    ReplyDelete
  68. I can find some good content that I can find in expert books here. I am amazed at your wonderful story which has brought me great benefits. ๋ฐ”๋กœ๊ฐ€๊ธฐ

    ReplyDelete
  69. In general, you run a blog that contains great information. In the same area, it is considered a website that offers great benefits. ํ† ํ† ์‚ฌ์ดํŠธ ์‚ฌ์ดํŠธ ๋ฐฉ๋ฌธ ์•ˆ์ „๋†€์ดํ„ฐ

    ReplyDelete
  70. In general, you are running a blog that contains great information. In the same field, it is considered a site that provides top-notch benefits. ํ† ํ† ์‚ฌ์ดํŠธ ์‚ฌ์ดํŠธ ์ฃผ์†Œ ์•ˆ์ „๋†€์ดํ„ฐ

    ReplyDelete
  71. You are a great friend who shares good information with me. I am very satisfied with the fact that I can easily solve the part that has always worried me. ํ† ํ† ์‚ฌ์ดํŠธ ์ฃผ์†Œ ํด๋ฆญ ์•ˆ์ „๋†€์ดํ„ฐ

    ReplyDelete
  72. You are a good friend who shares good information with me. I am very happy because I can easily solve the part that I was always worried about. ํ† ํ† ์‚ฌ์ดํŠธ ์ด๋™ ์•ˆ์ „๋†€์ดํ„ฐ

    ReplyDelete
  73. We consider that excellent articles indirectly express your experiences and knowledge. Sharing knowledge with experts is always beneficial. ํ† ํ† ์‚ฌ์ดํŠธ ์˜ฎ๊ฒจ๊ฐ€๊ธฐ ์•ˆ์ „๋†€์ดํ„ฐ

    ReplyDelete
  74. This article demonstrates logical and accurate judgment. Everyone interested in this area agrees with you. ํ† ํ† ์‚ฌ์ดํŠธ ๋„๋ฉ”์ธ ์•ˆ์ „๋†€์ดํ„ฐ

    ReplyDelete
  75. I am amazed at their high level of professionalism. I found the information I've been looking for here. I would like to read your other posts and discuss them. ํ† ํ† ์‚ฌ์ดํŠธ ์ฐธ๊ณ  ์‚ฌ์ดํŠธ ์•ˆ์ „๋†€์ดํ„ฐ

    ReplyDelete
  76. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  77. Hotel.co.id Situs Cari Hotel Murah Terbaik - Temukan penginapan murah di Hotel.co.id dan klaim diskon yang menarik untuk berbagai destinasi wisata di seluruh dunia. Meski Anda tidak bisa memesan hotel langsung di website ini, Anda tetap bisa mendapatkan diskon besar-besaran dengan mengikuti beberapa langkah mudah.

    ReplyDelete
  78. Your blog provided us with valuable information to work with. Each & every tips of your post are awesome. Thanks a lot for sharing.
    abogado Quiebras

    ReplyDelete
  79. The effective and popular MetaMask Chrome web browser plugin was revealed by the wallet group. MetaMask Chrome

    ReplyDelete
  80. Emporia Reckless DrivingThe most informative post.Keep sharing the post.

    ReplyDelete
  81. I'm thankful for the brilliant mind behind this blog. Your dedication and hard work are truly remarkable and greatly valued. The consistently insightful content is a testament to your unwavering commitment. Looking forward to more captivating articles. Your efforts are truly commendable and I wholeheartedly recommend your work.How Many Points Is Reckless Driving in New Jersey

    ReplyDelete
  82. Etika's behavior at the public playground was commendable. They showed respect for others by patiently waiting their turn in line for the slide. Their friendly interactions with fellow children and caregivers created a positive atmosphere. Their adherence to safety rules, like taking turns and using the equipment properly, ensured a fun and secure environment for everyone. Overall, Etika's exemplary conduct set a great example for all visitors of the playground.
    abogado de accidentes

    ReplyDelete
  83. The text states that the "gracemelia reviews" term is not found in the training data, suggesting that it may refer to reviews written by someone using the username "gracemelia" on a specific platform or website. If you have further questions or context, please provide more information.commercial truck accident lawyers

    ReplyDelete
  84. "Etika Main Perosotan di Playground Umum" is a crucial article that emphasizes the importance of playing with ethics and respect in public spaces. It outlines the principles of good and fair play, aiming to encourage and provide enjoyment for children. The article also emphasizes the importance of parents and caregivers in teaching children about game ethics. It is recommended for all those using public playgrounds, as ethics and safety are crucial aspects of positive gaming experiences.
    Leyes de Divorcio de Nueva York Propiedad

    ReplyDelete
  85. During this post, you have shared fantastic content. This article provided me with some useful knowledge. Infracciones Trafico VA Chesterfield

    ReplyDelete
  86. vegasgroup Adalah Situs Togel Terpercaya Pasaran Terlengkap, vegasgroup Serta Memiliki Bandar Togel Hadiah 10 Juta Terbesar Dan Agen Togel Resmi Juga Daftar Bo. Situs ini sudah ada sebelum pasar Hong Kong. Kelebihan dari situs judi togel ini adalah masih menawarkan layanan togel online dan offline untuk semua pemain

    ReplyDelete

  87. Welcome to Coinbase Sign In, the leading cryptocurrency exchange platform. Are you ready to take full advantage of all the benefits Coinbase has to offer? Look no further.

    ReplyDelete

Thank you for giving your comments. Means A LOT to me. If you ask me a question in this comment section, but need answer ASAP, please poke me on my Instagram @grace.melia ^^