Wednesday, June 12, 2019

Etika Main Perosotan Di Playground Umum

Kalian yang suka nontonin IG stories saya saat sedang #MainSamaAiden biasanya bilang bahwa saya adalah ibu yang sabar dan jarang pakai nada tinggi. Ya, itu kalau di rumah. Sebaliknya, di tempat-tempat umum saya merasa sering pasang muka judes dan pakai intonasi tinggi.


Bentar-bentar akan bilang "Aiden, jangan begitu" atau "Aiden, nggak boleh ya" dan lain sebagainya. Kalau dilihat orang, mungkin saya akan dikira tipe ibu yang suka atur-atur dan larang-larang. Ya, emang iya sih, lol. Keyword nya: tempat umum.

Saya persempit bahasan tempat umum menjadi playground anak-anak yang bisa dipakai bersama-sama. Kalau mau lebih spesifik lagi sih, playground di restoran junk food, hahaha. Udah lama banget saya kepengin nulis ini, tapi terus lupa. Kebetulan libur Lebaran kemarin ngalamin lagi, jadi mari ditulis segera!

Biasanya playground itu punya perosotan. Baik playground megah maupun yang sederhana. It's like perosotan adalah esensi hakiki dari sebuah play ground. Itu berlaku juga untuk playground di KFC Sudirman, Jogja.

KFC Sudirman ini luv banget. Playground nya lebih luas ketimbang McD dan menurut saya kok tampak lebih bersih dan terang. Plus, saya emang prefer ayam KFC sih ketimbang McD lol. Aiden akan selalu riang tiap saya ajak makan di sana, karena dia bisa bermain.

Sebelum main, saya selalu ingetin rule nya:

❗ Letakkan alas kaki di rak yang disediakan

❗Naik perosotan dari TANGGA, baru meluncur. Bukan sebaliknya, naik dari perosotan lalu meluncur lagi. KECUALI, hanya ada Aiden sendirian di playground. Kalau sendirian, maka baru boleh mau naik dari mana pun

Rule nomor dua itu yang lebih saya tekankan sampai berulang kali sampai Aiden mengerti dan bisa membedakan mana situasi yang dia harus naik dari tangga dan kapan dia boleh bener-bener main bebas.


Tapi, ya selalu aja ada anak (or anak-anak) yang naiknya dari perosotan, bukan dari tangga. Jadi manjat perosotan, terus langsung merosot. Gitu aja terus diulang-ulang seolah itu perosotan adalah hak milik dia semata dan nggak mau kasih gantian sama anak yang lain.

Kalau anaknya masih setahun dua tahun, menurut saya masih understandable karena mungkin anak seusia itu belum terlalu ngeh sama aturan main. Tapi kalau sudah keliatan besar, empat tahun ke atas, ya sorry 'harusnya' nggak begitu lagi.

Pertanyaan selanjutnya adalah kalau orangtua si anak melihat dan membiarkan. Ini bener-bener saya lihat sendiri kemarin. Ada anak selalu maunya naik dari perosotan karena pengin terus dapet giliran meluncur. Ibu nya berusaha kasih tahu, tapi nggak mempan. Kurang berusaha juga sih kayaknya karena ngasih tahu sambil mata lekat ke gadget. Si ibu minta bantuan ayah untuk ngingetin anak. Dan ayah dengan santainya bilang, "Halah, gak papa, biar."

Apa iya attitude memainkan fasilitas umum dengan cara seperti itu tidak apa-apa?

Downside jika ada anak yang begitu adalah:

1) Anak lain susah dapat giliran

2) Anak lain yang akan meluncur jadi menabrak anak yang naik dari perosotan

Menabrak ini bisa bener-bener nabrak dan sakit. Atau bisa saja nggak sakit, tapi ya jadi nggak nyaman mau berseluncur kan karena terhalang sama anak yang memanjat dari bawah.

"Namanya juga anak-anak, biarlah bereksplorasi tanpa sering dilarang-larang"

Free play dan eksplorasi is one thing. Tapi belajar memakai sarana umum dan belajar antri itu soal lain. Ketika kita pakai fasilitas umum, tentu ada etika tersendiri. Bagaimana menjaga karena itu bukan milik kita. Bagaimana memakai dengan benar karena ada orang lain yang juga akan pakai.

Tentang free play, bisa dibaca di tulisan ini: Montessori Yang Bukan Segalanya

"Anak nggak harus selalu diajarkan untuk berbagi. Anak boleh memilih kapan dia mau berbagi dan barang yang mana yang mau dibagi"

Iya, tapi itu berlaku untuk barang MILIK anak dong. Anak punya hot wheels kesayangan lalu ada teman mau pinjam dan anak nggak kasih, nggak apa-apa karena memang nggak ada kewajiban harus meminjamkan. Tapi ketika yang dimainkan adalah mainan umum, ya sebaliknya, perlu belajar berbagi. Keyword nya aja UMUM loh, artinya bukan punya kita. Bukan punya anak kita.

Kalau memang anak sesuka itu main perosotan, coba deh rental. Banyak kok rentalan yang menyewakan perosotan dan mainan-mainan lain, nggak cuman baby carrier, kursi makan, dan crib. Jadi mau main dengan model gimana pun, bebas, karena emang nggak ada etika harus berbagi dan bergiliran.

Baca: Rental Perlengkapan Bayi, Yay Or Nay?

I know I don't live in my own bubble. Saya hidup di dunia yang nggak bisa saya bentuk sesuai kemauan saya. But come on, hal-hal seperti ini rasanya musti mulai dibenahi. Mumpung anak-anak kita masih anak-anak, masih bisa banget ditanemin values yang baik-baik dengan kata-kata dan contoh perbuatan.

Baca: Belajar Maaf, Terima Kasih, Dan Tolong di Minimarket

Bagaimana bisa jadi orang dewasa yang tahu etika mengantri dan menjaga fasilitas umum kalau sedari kecil terus dimaklumi saat pakai perosotan umum seenaknya sendiri. Sampai kapan memberi pemakluman dengan dalih, "Ya namanya juga anak-anak."

No. Justru mumpung masih anak-anak. Justru mumpung belum mendarah daging kebiasaan yang kurang baiknya, supaya nggak keburu mengakar dan sulit dihilangkan.

Dan sebagai orangtua, ayok lah kita lebih peka dan menjaga. Saat anak di playground, fungsi pengawasan orangtua bukan hanya agar anak nggak kenapa-kenapa, tapi juga biar anak kita tidak bikin anak lain kenapa-kenapa.

PASTI!


Patuhi aturan
ANTRI
Sopan
Tidak mendorong
Ikuti arahan orangtua/guru

*

Tambahan, abis googling cari artikel tentang etika main perosotan umum dan nemu satu artikel yang ditulis sama psikolog. Saya rangkum poin-poin nya ya.

1) Antri

💚 Budaya antri perlu ditanamkan sejak kecil supaya anak tumbuh jadi manusia yang menghargai orang lain, usaha, waktu, dan fasilitas bersama.

💚 Perlu juga mengajarkan anak untuk berani menegur baik-baik ketika antriannya diserobot anak lain.

💚 Selain punya kewajiban antri, anak juga punya hak untuk dapat giliran lebih dulu daripada anak lain yang antrinya belakangan


2) Segera berdiri setelah sampai di bawah

💚 Kembali ke asas perosotan nya adalah milik bersama karena fasilitas umum, jadi memakainya nggak bisa dengan hanya memikirkan kesenangan sendiri.

💚 Setelah meluncur, ajarin anak untuk segera berdiri dan pindah.

💚 Jadi, anak lain yang akan meluncur tidak perlu menunggu lama. Dan, menghindari anak kita tertabrak anak lain yang merosot juga.


3) Naik dari tangga

💚 Karena perosotan itu tempat untuk turun, bukan untuk naik.

💚 Selain mengajarkan etika memakai mainan umum, naik dari tangga juga mengajarkan proses pada anak.

💚Plus, motorik kasar dan keseimbangan juga terasah saat menaiki tangga.

*

Hope this post can be useful. Jangan hanya berambisi ngajarin calistung. Berambisilah juga mengajarkan attitude, budaya antri, dan toleransi #rhymes hahahah.




Love,





102 comments:

  1. Hai mom gesii, penting bgt ini artikel di share ke sebanyak mungkin parents yaa karena emang sering bgt liat ortu yg anaknya main gamau gantian ato maen nya rebut2 dorong2 dsb tp sama sekali ga ditegur malah kadang cm cengengesan doang, minta 'dimaklum' karna masi anak2, huufftt... Oiyaa ide bagus buat rental mainan, karna ak punya usaha rental mainan buat wilayah tasikmalaya dan ciamis, jd sekalian promo yaa mba ges disini ��

    ReplyDelete
  2. Aku udah bawel soal aturan main ini sejak anakku udah bisa main di playground.

    Alhasil sekarang umur 3yo udah paham aturan main bersama.

    Cuma ya jadi sering di sela anak2 yang nyerobot gitu aja, anaknya woles aja lagi di sela.

    ReplyDelete
  3. Anakku kemarin main perosotan malah nunggu sampai yang lain selesai. Masih takut kayaknya. Jadilah dia diserobot melulu gilirannya pas mau meluncur

    ReplyDelete
  4. Anehnya, aku pas kecil malah gak terlalu suka main perosotan. Mungkin karena perosotannya yang setinggi 2 meter kali ya jd takut duluan. Beraninya cuma merosot pelan pelan, pegang lepas pegang lepas pinggiran sampai berhasil sampai bawah.

    Waktu itu memang belum era playground dengan perosotan 1 meter, adanya perosotan semen aja.

    ReplyDelete
  5. anakku 5 tahun sudah ngerti sih kalau main perosotan itu naikknya harus dari tangga tapi sekarang dia mulai berani ketika meluncur yang turun bukan kaki duluan tapi kepala duluan, jadi bukan terlentang malah jadi tiduran, duhhh ku pusing mami ubiii

    ReplyDelete
  6. Mba gesiii.. Makasih sudah share blog post ini. Penting banget soalnya buat dishare ke orang-orang. Karena kayaknya masih ada yang nyepelein hal-hal kayak gini.

    Kalau anakku sendiri dari awal sudah sesuai aturan, tapi makin ke sini malah ikut-ikutan temennya yang naik prosotan dari bawah ke atas. T.T Kan kasihan yak sama anak-anak lain yang masih kecil-kecil dan belum lincah bener. Makanya, dengan sadar diri masih aku tempel terus kalau di playground. Bukannya bikin dia enggak mandiri, tapi aku takut kalau dia enggak ikutin aturan. Hehe.

    ReplyDelete
  7. Agree banget sama tulisan ini Mba. Aku paling kesel sama anak yang naik perosotan dari seluncurannya, dan nggak mau berbagi giliran sama yang lain. Ya kalik itu punya dia sendiri huhuhhu... sementara emaknya asik hape-an di pojokan. Ya Lord.. jadi pengen nyubit emaknya deh hahahaha

    ReplyDelete
  8. One other issue is when you are in a predicament where you would not have a co-signer then you may genuinely wish to try to exhaust all of your financing options. You can get many grants or loans and other grants that will give you finances to assist with school expenses. Thank you for the post.
    カジノ

    ReplyDelete
  9. efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well. 일본야동
    Feel free to visit my blog : e 일본야동

    ReplyDelete
  10. Hello there I am so delighted I found your webpage, I really found you by mistake, while I was browsing on Yahoo for
    something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot
    for a tremendous post and a all round interesting blog (I
    also love the theme/design), I don’t have time to read through
    it all at the minute but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will
    be back to read much more, Please do keep up the
    excellent job.
    카지노사이트

    >ccching

    ReplyDelete
  11. I surprised with the research you made to create this actual post incredible.
    Fantastic job!

    My web site - 카지노
    (mm)

    ReplyDelete
  12. I want you to thank for your time of this wonderful read!!! I definately enjoy every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff of your blog a must read blog! Feel free to visit my website; 카지노사이트

    ReplyDelete
  13. Excellent information Providing by your Article thank you for taking the time to share with us such a nice article. Feel free to visit my website; 카지노사이트

    ReplyDelete
  14. Great write-up, I am a big believer in commenting on blogs to inform the blog writers know that they’ve added something worthwhile to the world wide web! Feel free to visit my website; 카지노사이트

    ReplyDelete
  15. The post is written in very a good manner and it contains many useful information for me. 바카라사이트

    ReplyDelete
  16. It's difficult to find well-informed people about this topic, but you seem like you know what you're talking about! Thanks
    바카라사이트

    ReplyDelete
  17. I every time used to read piece of writing in news papers but now as I am a user of web thus from now I
    am using net for articles, thanks to web.JOIN US 오피월드


    3YOUNGYANG

    ReplyDelete
  18. Excellent items from you, man. I have keep in mind
    your stuff previous to and you are simply too great.
    I actually like what you have acquired here, certainly like what you're stating and the way
    during which you assert it. You are making it entertaining and
    you continue to take care of to keep it smart. I cant
    wait to learn far more from you. This is really a great web site.

    온라인카지노
    카지노

    ReplyDelete
  19. It's perfect time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I've learn this submit and if I may just I desire to recommend you some attention-grabbing things or advice. Maybe you could write subsequent articles referring to this article. I want to read even more issues approximately it!



    Also visit my web page :

    토토사이트
    안전놀이터

    ReplyDelete
  20. This design is wicked! You obviously know how to keep a reader
    entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog
    (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really loved what you had to say, and more than that, how you
    presented it. Too cool!

    토토
    먹튀검증

    ReplyDelete
  21. I’m not sure where you’re getting your information 야설, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

    ReplyDelete
  22. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? 외국인출장

    ReplyDelete
  23. "I mean, what you say is fundamental and all.
    However think about if you added some great images
    or video clips to give your posts more, pop! Your content is excellent but with pics and videos, this website could certainly be one of the best in its field. Awesome blog!"

    마사지

    ReplyDelete
  24. Incredible! This blog lo?ks exactly ?ike my o?d one!
    It’s on a totally d?fferent subject b?t it ?as pretty muc?
    t?e ?ame layout ?nd design. Outstanding choice ?f colors!
    토토

    ReplyDelete
  25. Your content is amazing, i'm glad to be stumbled upon this website. Great work!

    ReplyDelete
  26. Hi, this content is amazing and informative, kudos for great effort. Keep going

    ReplyDelete
  27. This blog is really great. The information here will surely be of some help to me. Thanks!. Wow, What an Outstanding post. I found this too much informatics. It is what I was seeking for. I would like to recommend you that please keep sharing such type of info.If possible, Thanks. Thanks for every other informative site. The place else may just I get that kind of information written in such an ideal means? I have a venture that I’m just now operating on, and I have been on the look out for such information.I did so love looking through reports created on this site. They can be striking and has now loads of handy information and facts. I loved reading this post. Thanks for the exceptionally instructive and simple to follow guide. 먹튀검증

    ReplyDelete
  28. amazing article, it turned into exceptionally obliging! I understandably began in this and i am becoming greater acquainted thinking about it bigger! Cheers, store conflict extraordinary! This is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very precise information. Appreciate your sharing this one. A must-read article. Rice Purity Test helps to live a better future life. you should try it once. something interesting that you can find out in this blog. thank you due to the fact you've got been first-class to allocation tell once us. we will continually respect all you have got curtains right here due to the fact I recognize you're each one concerned next to our. I do believe all of the concepts you have introduced in your post. They’re very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for newbies. May just you please extend them a bit from next time? Thank you for the post. 먹튀프렌즈

    ReplyDelete
  29. I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. The appearance efficiently excellent. Every one of these miniscule information and facts will be designed working with wide range of track record practical experience. I like it a lot. I think this is an informative post and it is very beneficial and knowledgeable. Therefore, I would like to thank you for the endeavors that you have made in writing this article. All the content is absolutely well-researched. Thanks.. 카지노

    ReplyDelete
  30. Wow, great blog article 메이저사이트 This post is invaluable

    ReplyDelete
  31. This post is invaluable It's cool every day 먹튀폴리스

    ReplyDelete
  32. appreciate your information in this article. It’s smart, well-written and easy to understand. You have my attention on this subject. I will be back 토토사이트검증

    ReplyDelete
  33. Great information and ithave noticed this weblog. Lastly something not a junk also very well written. I will bookmark and comeback soon 메이저검증업체

    ReplyDelete
  34. I’m also commenting to let you understand of thhe amazing encounter
    my wife’s princess gained visiting youyr weeb page.
    She learned some issues, with the inclusion of how it
    is like too possess an ideal teaching character to make men and women with no trouble completely grasp certain multifaceted issues.
    You actually surpassed our own expectations. Thanks for producing
    those essential, safe, informative and even cool tips about that topic to Tanya. 경마사이트

    ReplyDelete
  35. Enjoyed reading your post keep sharing such amazing post will come back to read more.
    토토

    ReplyDelete
  36. I'm so happy to finally find a post with what I want. casino You have inspired me a lot. If you are satisfied, please visit my website and leave your feedback.


    ReplyDelete
  37. Recently, I have started to read a lot of unique articles on different sites, and I am enjoying that a lot. Although, I must tell you that I still like the articles here a lot. They are also unique in their own way. 온라인카지노

    ReplyDelete
  38. 온라인카지노 I have been looking for articles on these topics for a long time. I don't know how grateful you are for posting on this topic. Thank you for the numerous articles on this site, I will subscribe to those links in my bookmarks and visit them often. Have a nice day

    ReplyDelete
  39. 온라인카지노 This is the perfect post. It helped me a lot. If you have time, I hope you come to my site and share your opinions. Have a nice day.

    ReplyDelete
  40. 스포츠토토 great & nice articles with a lot of information to read...great people keep posting and keep updating people..thank you , Hello, this is very useful material.

    ReplyDelete
  41. 온라인카지노 I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it. I have you bookmarked your site to check out the new stuff you post. I am writing on this topic, so I think it will help a lot. I leave my blog address below. Please visit once.!

    ReplyDelete
  42. I saw your article well. You seem to enjoy 카지노사이트 for some reason. We can help you enjoy more fun. Welcome anytime :-)


    ReplyDelete
  43. When I read your article on this topic, the first thought seems profound and difficult. There is also a bulletin board for discussion of articles and photos similar to this topic on my site, but I would like to visit once when I have time to discuss this topic. sòng bạc


    ReplyDelete
  44. Your explanation is organized very easy to understand!!! I understood at once. Could you please post about 우리카지노?? Please!!


    ReplyDelete
  45. The assignment submission period was over and I was nervous, 온라인사이트 and I am very happy to see your post just in time and it was a great help. Thank you ! Leave your blog address below. Please visit me anytime.


    ReplyDelete
  46. Awesome article, it was exceptionally helpful! I simply began in this and I'm becoming more acquainted with it better! Cheers, keep doing awesome! 안전놀이터 모음

    ReplyDelete
  47. 메이저놀이터추천 메이저놀이터리스트 안전메이저놀이터 137: Listen to your gut feeling, you may kick yourself if you don't

    ReplyDelete
  48. Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. 사설토토

    ReplyDelete
  49. I was very pleased to find this site. I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoy every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post. 한국야동닷컴

    ReplyDelete
  50. it’s really a nice and useful piece of information. I’m happy that you simply shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing. 국산야동

    ReplyDelete
  51. Best view i have ever seen ! I loved your post. Thanks Again. Cool. 중국야동넷

    ReplyDelete
  52. Avail the best best fitness band under 2000 in india to get your gym routine on
    track. Buy the best fitness tracker! Avail the shop for the best fitness band in India and get the best fitness tracker device just in 2000. best fitness band below 2000

    ReplyDelete
  53. Nice article..amazing performance ..
    from iteduinfo.
    more details:tech blogs write for us

    ReplyDelete
  54. I love your blog.. very nice colors & theme. 토토

    ReplyDelete
  55. We take pride in having onboard the most qualified and experienced domain experts with us. We have been successfully offering excellent programming help online services to students securing them only the best academic grades.

    ReplyDelete
  56. Never played any slot game before. and also suitable for customers who want to try other games which game is good betflix

    ReplyDelete
  57. I can find some good content that I can find in expert books here. I am amazed at your wonderful story which has brought me great benefits. 바로가기

    ReplyDelete
  58. In general, you run a blog that contains great information. In the same area, it is considered a website that offers great benefits. 토토사이트 사이트 방문 안전놀이터

    ReplyDelete
  59. In general, you are running a blog that contains great information. In the same field, it is considered a site that provides top-notch benefits. 토토사이트 사이트 주소 안전놀이터

    ReplyDelete
  60. You are a great friend who shares good information with me. I am very satisfied with the fact that I can easily solve the part that has always worried me. 토토사이트 주소 클릭 안전놀이터

    ReplyDelete
  61. You are a good friend who shares good information with me. I am very happy because I can easily solve the part that I was always worried about. 토토사이트 이동 안전놀이터

    ReplyDelete
  62. We consider that excellent articles indirectly express your experiences and knowledge. Sharing knowledge with experts is always beneficial. 토토사이트 옮겨가기 안전놀이터

    ReplyDelete
  63. This is an article that shows reasonable and accurate judgment. Anyone interested in this area will agree with you. 방문하기

    ReplyDelete
  64. This article demonstrates logical and accurate judgment. Everyone interested in this area agrees with you. 토토사이트 도메인 안전놀이터

    ReplyDelete
  65. I am amazed at their high level of professionalism. I found the information I've been looking for here. I would like to read your other posts and discuss them. 토토사이트 참고 사이트 안전놀이터

    ReplyDelete
  66. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  67. Hotel.co.id Situs Cari Hotel Murah Terbaik - Temukan penginapan murah di Hotel.co.id dan klaim diskon yang menarik untuk berbagai destinasi wisata di seluruh dunia. Meski Anda tidak bisa memesan hotel langsung di website ini, Anda tetap bisa mendapatkan diskon besar-besaran dengan mengikuti beberapa langkah mudah.

    ReplyDelete
  68. Your blog provided us with valuable information to work with. Each & every tips of your post are awesome. Thanks a lot for sharing.
    abogado Quiebras

    ReplyDelete
  69. The effective and popular MetaMask Chrome web browser plugin was revealed by the wallet group. MetaMask Chrome

    ReplyDelete
  70. Emporia Reckless DrivingThe most informative post.Keep sharing the post.

    ReplyDelete
  71. I'm thankful for the brilliant mind behind this blog. Your dedication and hard work are truly remarkable and greatly valued. The consistently insightful content is a testament to your unwavering commitment. Looking forward to more captivating articles. Your efforts are truly commendable and I wholeheartedly recommend your work.How Many Points Is Reckless Driving in New Jersey

    ReplyDelete
  72. Etika's behavior at the public playground was commendable. They showed respect for others by patiently waiting their turn in line for the slide. Their friendly interactions with fellow children and caregivers created a positive atmosphere. Their adherence to safety rules, like taking turns and using the equipment properly, ensured a fun and secure environment for everyone. Overall, Etika's exemplary conduct set a great example for all visitors of the playground.
    abogado de accidentes

    ReplyDelete
  73. The text states that the "gracemelia reviews" term is not found in the training data, suggesting that it may refer to reviews written by someone using the username "gracemelia" on a specific platform or website. If you have further questions or context, please provide more information.commercial truck accident lawyers

    ReplyDelete
  74. "Etika Main Perosotan di Playground Umum" is a crucial article that emphasizes the importance of playing with ethics and respect in public spaces. It outlines the principles of good and fair play, aiming to encourage and provide enjoyment for children. The article also emphasizes the importance of parents and caregivers in teaching children about game ethics. It is recommended for all those using public playgrounds, as ethics and safety are crucial aspects of positive gaming experiences.
    Leyes de Divorcio de Nueva York Propiedad

    ReplyDelete
  75. During this post, you have shared fantastic content. This article provided me with some useful knowledge. Infracciones Trafico VA Chesterfield

    ReplyDelete
  76. Bermain di perosotan di playground umum adalah kegiatan yang sangat umum dan menyenangkan bagi anak-anak. Playground adalah tempat yang dirancang khusus untuk anak-anak bermain dan bersosialisasi. Namun, penting untuk selalu menjaga keselamatan dan berperilaku baik saat bermain di sana.
    average semi truck accident settlement

    ReplyDelete

  77. Thanks for sharing this article this content is very significant for me I really appreciate you.

    ReplyDelete
  78. Your article is valuable for me and for others.

    ReplyDelete
  79. Thanks for sharing your this great work of yours.

    ReplyDelete

  80. Thank you a lot for giving everyone remarkably memorable possibility to read from this web site

    ReplyDelete

  81. I am very enjoyed for this blog. Its an informative topic. It help me very much to solve some problems.

    ReplyDelete
  82. I love reading through and I believe this website got some genuinely utilitarian stuff on it!

    ReplyDelete
  83. There is perceptibly a lot to identify about this.

    ReplyDelete
  84. Etika bermain di perosotan di playground umum penting untuk dipahami oleh semua pengguna. Ketika bermain di area ini, penting untuk memperhatikan keselamatan diri dan pengguna lain. Selalu pastikan bahwa perosotan dalam kondisi baik dan aman untuk digunakan sebelum meluncur, dan hindari perilaku yang dapat membahayakan diri sendiri atau orang lain, seperti mendorong atau menarik secara kasar. traffic lawyer chesterfield virginia

    ReplyDelete
  85. Exceptionally valuable article! You have some magnificent data regarding this matter! Much obliged to you for giving this extraordinary data. truck accident law firm || emergency protective order virginia.

    ReplyDelete
  86. Thank you very much for this good information. It is very useful for us. bankruptcy chapter 7 attorneys near me || trucking accident law firm.

    ReplyDelete
  87. south jersey flsa lawyer
    The guidelines for playground etiquette include clear guidelines on safe and enjoyable experiences, promoting fairness and inclusivity through respecting others and taking turns on equipment. Parents and guardians should supervise children and teach proper playground behavior. Safety measures should be highlighted, including using equipment as intended, avoiding rough play, and being mindful of younger children. Overcrowding concerns should be addressed, and users should be reminded to clean up after themselves. Resources on safety standards and best practices should be provided, and open communication and mutual respect should be encouraged to foster a positive environment.

    ReplyDelete
  88. Exploring the ethics of playing can make for intriguing children book ideas, guiding young minds through dilemmas and moral choices in playful narratives.

    ReplyDelete
  89. شركة كلينر للتنظيف تقدم لكم نصائح لتنظيف افران الغاز عن طريق استخدام صودا الخبز مع الصابون والاسفنجة في التخلص منها، للمزيد من النصائح تابع معنا.
    نصائح من كلينر لتنظيف الافران الغاز بالرياض

    ReplyDelete
  90. ماستر كلين توفر جميع الخدمات المنزلية التي تساعدك في تكوين بيئة نظيف و مريحة
    شركة جلي بلاط بتبوك

    ReplyDelete
  91. مؤسسة النور لتسليك المجاري والصرف الصحي بأفضل المعدات والعمالة الماهرة
    شركة تسليك مجاري بالجبيل

    ReplyDelete
  92. مع شركة كلين الرياض للتنظيف بيتك في أيدٍ امينة افضل وارخص شركة تنظيف بالرياض
    شركة تنظيف بيوت بالرياض

    ReplyDelete
  93. شركة اركان الشامل لمكافحة العتة بالدمام من أفضل الشركات المتخصصة لأن حشرات العتة من الحشرات التي يتعرض لها العملاء بشكل كبير حيث يكثر تواجدها في المنازل ويمكن أن تقوم باقتحام المنزل من خلال الدخول مع الهواء للمنزل فتساعدك شركة اركان الشامل على التخلص منها بشكل نهائي.
    شركة مكافحة العته بالدمام

    ReplyDelete
  94. تقدم لك شركة انوار الجنه افضل خدمة عزل صوت مواسير بالدمام بأفضل عماله كما يمكنك الاعتماد عليها الاعتماد التام وتقدم افضل الاسعار.
    شركة عزل مواسير بالدمام

    ReplyDelete
  95. I am very happy to find this blog and want to thank you for all the useful information I have found. Don't forget to visit and have fun on the site WAKTOGEL

    ReplyDelete
  96. Thank you for all the information you provide on this blog, I feel very helped by the content you share. For those of you who are looking for entertainment, you can try popular sites, for more complete information you can visit the website FUSOTOTO

    ReplyDelete

Thank you for giving your comments. Means A LOT to me. If you ask me a question in this comment section, but need answer ASAP, please poke me on my Instagram @grace.melia ^^